Türkiye, Tarife Savaşlarına Hazırlanmalı

ÖZ İPLİK İŞ Genel Başkanı Rafi Ay: Türkiye Hazır Giyimde Tarife Savaşlarına Hazırlıklı Olmalı

ÖZ İPLİK İŞ Genel Başkanı Rafi Ay, ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı ve sonrasında Çin haricindeki ülkeler için 90 gün süreyle ertelediği tarifelerin geleceğinin belirsiz olduğunu belirtti. Ay, Türkiye’nin bu süreci hazır giyim sektörü ve emek sorunları için bir fırsata çevirmesi gerektiğini vurguladı.

Rafi Ay, ABD’nin koruma duvarlarını yükseltmesine karşın Türkiye’nin daha düşük gümrük tarifeleri ile fırsatlar elde edeceğine dair söylemlerin yapıldığını ancak Türkiye’nin karşı karşıya olduğu risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Ay, “Trump tarifelerinin etkileri henüz net değil ancak uygulanırsa Türk hazır giyim sektörünü olumsuz etkileyebilir” dedi.

Rafi Ay, tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerindeki emek sorunlarının arttığını ve işçilerin örgütlenmesinin önemine değinerek, sektörün markalaşması ve katma değerli ürünlere olan talebin artması için sendikalı, toplu sözleşmeli çalışmanın tek çözüm olduğunu dile getirdi. Ay, Türk işçilerinin ülkenin sanayileşmesinde önemli bir rol oynadığını belirterek, işverenlerin ve ekonomi yöneticilerinin sorumluluklarını hatırlattı.

Ay, Türkiye’ye verilen markalı ürünlerde azalma olduğunu ve hazır giyim üreticilerinin diğer ülkelerde yatırımlara yöneldiğini söyledi. Hazır giyim sektöründe artan ithalatın önüne geçmek için Türkiye’nin tarife savaşlarına hazırlanması ve koruma duvarlarını kaldırması gerektiğini belirtti.

Genel Başkan Ay, taşıt araçlarında yaşanan sürecin benzer bir şekilde hazır giyim sektöründe de yaşanabileceğini vurgulayarak, Türkiye’nin üretimine sahip çıkması gerektiğini dile getirdi. Ay, ülkelerin ticaret savaşlarına ek olarak imalatçı kimliği kazanmak için mücadele ettiğini ve yabancı sermayeye olan bağımlılığın sorgulanması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Haber Linki

Related Posts

Türkiye, fındık ihracatından 1,2 milyar dolar gelir sağladı

Türkiye, 2025 yılının 6 ayında fındık ihracatından 1,2 milyar dolara yakın gelir elde etti.

Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirdi: Emeklinin üstünden silindir gibi geçtiler

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık yüzde 1,37, yıllık ise yüzde 35,05 olarak gerçekleşti.. ayrıca çekirdek enflasyon manşet verileri aştı. Kalıcı fiyat artışlarına işaret eden bu tablo, enflasyonla mücadelenin zorlu sürecinin sürdüğünü gösteriyor. Açıklanan enflasyon verileri sonrası memeur ve emekli zam oraqnalrı netleşti. Ekonomistler memur ve emekli maaş zamlarına gelen zam oranlarını değerlendirdi. Peki ekonomistlerin yorumu ne oldu? İşte detaylar…

Yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hizmete alındığı 2009’dan bu yana yüksek hızlı tren (YHT) hatlarında taşınan yolcu sayısının 100 milyonu geçtiğini bildirdi.

Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Ülke genelinde tüm hayvan pazarlarının süresiz kapanmasına neden olan şap hastalığı için bakanlık, “Gıda arz güvenliğini etkilemeyecek, kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta, güvenle tüketilebilir” derken, uzmanlar süt üretiminde yüzde 30-70 arası kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Avrupa Merkez Bankası stratejisini değiştirme kararı aldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun sürekli artması ve düşmesine yönelik dalgalanmalara karşı stratejisini değiştirme kararı aldı. ECB, yeni stratejisinde enflasyon hedefine sadık kalarak çevikliğe odaklanacak.