Papağanlar doğuştan sosyal yaratıklar olduğu biliniyor. Genellikle etkileşime girebilecekleri bir sürünün olmadığı esaret altında, bu onları mutlu ve sağlıklı tutmak için bazı gerçek zorluklar ortaya çıkarabilir. Ancak son araştırmalar, teknolojinin onların sosyal ihtiyaçlarının daha fazlasını karşılamalarına yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Glasgow Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, Meta’nın Messenger’ı aracılığıyla diğer kuşlarla görüntülü sohbet etme seçeneği verildiğinde papağanların tepkilerini önceden kaydedilmiş videoları izleme seçeneğiyle karşılaştırdı. Görünüşe göre gerçek zamanlı konuşmaları tercih ediyorlar.
Araştırma, son birkaç yılda yapılan bir dizi küçük çalışmadan elde edilen bulgulara dayanıyor; bunlardan biri ekibin evcil papağanları birbirleriyle görüntülü arama yapmaları için eğittiği, diğeri ise onlara tablet oyunları oynamayı öğrettiği. En son, dokuz papağan sahibine evcil hayvanları için hazırlamaları için tabletler verildi ve bunlar daha sonra altı ay boyunca gözlemlendi.
Papağanlar bile görüntülü sohbete başladı, can atıyorlar
Bu süre zarfında, başlangıçta görüntülü sohbet yoluyla birbirleriyle tanıştırılan papağanlar, toplam 12 oturum boyunca kendi aralarında üç saate kadar süren görüşmelerde bulunabildiler. Bu oturumların yarısında önceden kaydedilmiş videolar yer alırken, diğer yarısında canlı Messenger görüntülü sohbetleri yer aldı. Oturumları kaydeden bakıcılar, kuşların canlı etkileşimler sırasında daha ilgili göründüklerini bildirdi.
Bu senaryolarda daha fazla çağrı başlattılar ve diğer uçtaki kuşlarla ortalama olarak daha fazla zaman harcadılar. Her oturumda papağanların en fazla iki arama yapmasına izin verildi ve araştırmacılar, Messenger üzerinden sohbet edenlerin bu sınıra %46 oranında ulaştığını buldu; bu oran, önceden kaydedilmiş videoları izleyenlerin neredeyse yarısı kadardı. Toplamda, önceden kaydedilmiş videoları izlemek için yalnızca 142 dakikaya kıyasla, Messenger’da toplam 561 dakika görüntülü sohbet yaptılar.