İnsan yumurtalık sıvısında ilk kez mikroplastik bulundu

Mikroplastik Kirliliği ve Kadın Doğurganlığı Arasındaki Bağa Dair Yeni Araştırma

Ecotoxicology and Environmental Safety dergisinde yayınlanan son çalışma, mikroplastik kirliliğinin insan vücudunun en hassas bölgelerine kadar ulaştığını ortaya koyuyor.

İtalya’nın Salerno kentindeki bir üreme kliniğinde tedavi gören 18 kadın üzerinde yürütülen araştırmada, 14 kadının yumurta gelişimini destekleyen foliküler sıvısında mikroplastik parçacıklarının varlığı tespit edildi.

Mikroplastiklerin kadın doğurganlığına olası olumsuz etkileri üzerine yapılan bu araştırma, dikkatleri üzerine çekti.

Kadın Üreme Sağlığı Tehlikede

Çalışmanın yazarları, mikroplastiklerin yumurtalık sıvısına sızarak kadınların doğurganlığını, hormonal dengesini ve genel üreme sağlığını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Roma Üniversitesi’nden araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı Luigi Montano, çevresel kirleticilerin kadın üreme sistemi üzerinde potansiyel zararlı etkilerine dair bu keşfin önemine değindi ve bulguları “endişe verici” olarak nitelendirdi.

Çevredeki Mikroplastik Tehlikesi

Son yıllarda yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin dünyanın farklı bölgelerine kadar yayıldığını gösteriyor.

Everest Dağı’nın zirvesinden Mariana Çukuru’nun derinliklerine kadar pek çok farklı ortamda mikroplastikler tespit edilmiştir.

Uzmanlar, tüketilen gıda ürünlerinde de mikroplastik bulunması nedeniyle beslenme alışkanlıklarının da etkilendiğini belirtiyor.

Bu küçük partiküller binlerce farklı kimyasalı taşıyarak kanserojen, nörotoksik ve hormon bozucu özelliklere sahiptir.

Vücudumuz Tehdit Altında

Dr. Montano’nun daha önceki çalışmalarına göre, insan idrarında ve menisinde de mikroplastik partiküllerine rastlanmaktadır.

Erkeklerde sperm sayısı ve kalitesini olumsuz etkileyebileceği düşünülen bu partiküller, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da doğurganlık fonksiyonlarına zarar verebileceği görülmektedir.

Related Posts

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir