Araştırmacı Dr. Aleksandra Berditchevskaia’dan yapay zekâ kullanıcılarına uyarı: Eleştirel bakış şart

Kolektif Zekâ Araştırmaları ve Yapay Zekânın Eğitimdeki Rolü Üzerine Rapor

Kolektif zekâ üzerine araştırmalar yapan, insan ve makine zekâsının sorun çözümünde nasıl bir araya getirilebileceğini ele alan “Zihinlerin ve Makinelerin Geleceği” adlı raporun başyazarı olan Dr. Aleksandra Berditchevskaia, Nesta Kolektif Zekâ Tasarım Merkezi baş araştırmacısı olarak dikkat çekiyor. Dr. Berditchevskaia öğrencilerin yapay zekâyı kullanım şekillerinin önemine vurgu yaparak, bu araçları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilmelerinin önemine dikkat çekti. Yapay zekânın sınırlarının farkında olmak gerektiğini belirten Dr. Berditchevskaia, bu araçların zaman zaman yanıltıcı bilgiler verebileceğini ve hatta var olmayan kaynaklar uydurabileceğini söyledi.

Türkiye’de Hisar Okulları’nın düzenlediği “Düşünce Okulu:Kolektif Akıl İle Eğitimi Yeniden Tasarlamak” konferansına katılan Dr. Aleksandra Berditchevskaia, insan ve makine zekâsı arasındaki ilişki, geleceğin eğitimi ve yapay zekânın doğru kullanımı konularında soruları cevapladı.

İnsan ve Makine Zekâsının Birleşimi

Dr. Berditchevskaia yapay zekânın bireylerin yetkinliklerini artırma veya belirli görevleri otomatikleştirme konularına odaklanmanın yanı sıra yapay zekânın kolektif zekâyı geliştirme potansiyeline de dikkat çekti. Yapay zekânın insan bilgisini anlamlandırmada ve grup süreçlerine katkı sağlamada nasıl rol oynayabileceğine değindi. Yapay zekânın yönetici veya iş birliği yapıcı olarak rol alabileceğini belirterek, bu teknolojinin işbirliği, koordinasyon ve problem çözme yeteneklerini geliştirmede büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Yaratıcılık ve Hızın Birleşimi

Yapay zekânın insanlarla bir araya gelerek fikir üretimini hızlandırabileceğine ve yeni fırsat pencereleri açabileceğine dikkat çeken Dr. Berditchevskaia, yapay zekânın hız ve kalite avantajlarıyla insan zekâsının yaratıcılığını bir araya getirerek daha etkili bir şekilde fikir üretme süreçleri tasarlanabileceğini belirtti. Aynı zamanda hikâye anlatıcılığı gibi alanlarda yapay zekânın insanlara destek olabileceğini ifade etti.

Öğrencilerin Yapay Zekâ Kullanımı

Öğrencilerin yapay zekâyı ödev yapmak için kullanıp kullanmamasıyla ilgili net bir cevap vermenin zor olduğunu belirten Dr. Berditchevskaia, bu teknolojiyle etkileşime girmenin bilinçli ve eleştirel bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Yapay zekânın bireysel verimlilik ve yaratıcılığı artırabileceğini ancak bunun öğretmenlerin, okulların ve eğitim sisteminin bilinçli adımlar atmasına bağlı olduğunu söyledi.

Eğitim ve Okulların Geleceği

Eğitimin geleceğini şekillendirirken gençlerin ve öğretmenlerin sürece dâhil edilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Berditchevskaia, bu süreçte dijital kolektif zekâ araçlarının önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. Bu araçlar sayesinde eğitim sürecinin daha katılımcı ve ölçeklenebilir hale gelebileceğini ifade etti. Eğitimdeki gelecek perspektifinde gençlerin ve öğretmenlerin görüşlerine ve fikirlerine büyük önem verilmesi gerektiğine değindi.

Related Posts

HMGS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı sonuçları nereden, nasıl öğrenilir?

HMGS sonuçları için adayların bekleyişi sürüyor. Adalet Bakanlığı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, 27 Nisan’da gerçekleştirildi. 17 il ve 18 sınav merkezinde düzenlenen sınavda adaylara 120 sorudan oluşan test yöneltildi ve 155 dakika cevaplama süresi tanındı. Değerlendirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından HMGS sonuçları erişime açılacak. ÖSYM sınav sonuç tarihini de paylaştı. Peki HMGS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı sonuçları nereden, nasıl öğrenilir? İşte ayrıntılar…

Tekin: Çocuklarımızın yaşayarak öğrenmelerini istiyoruz

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Dünyada eğitim artık dönüştü. Yani okullarda çocuklarımıza teorik olarak, ‘NASA’ya nasıl sunum hazırlarız’ı kitaptan öğretmek yerine, çocuklarımızın uygulamalı bir biçimde yaşayarak öğrenmelerini istiyoruz” dedi.

AÖF final sınavı giriş yerleri belli oldu mu? AÖF final sınav giriş belgesi yayımlandı mı? AÖF final sınavları ne zaman?

Açıköğretim Fakültesi final sınavları için geri sayım. 2024-2025 Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavlarına kısa bir süre kala sınava katılacak olan adaylar sınav giriş yeri sorgulanıyor. Peki, AÖF final sınavı giriş yerleri belli oldu mu? AÖF final sınav giriş belgesi yayımlandı mı? AÖF final sınavları ne zaman?

Akademi sınavı için başvurular başladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Akademi Giriş Sınavı (AGS) başvuruları başladı. Sınava başvurular 20 Mayıs’a kadar yapılabilecek.

CHP’nin Beyazıt mitinginde görünen kulede yanan ışığın anlamı ne?

CHP’nin Beyazıt mitinginde görünen kulede yanan ışığın anlamı ne?

Netflix yeni nesil televizyon deneyimini tanıttı

Netflix yeni nesil televizyon deneyimini tanıttı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir