AB’den ABD’ye 95 milyar avroluk misilleme hazırlığı

AB Komisyonu, ABD ile Otomobil ve Karşılıklı Tarifler Konusunda Anlaşmazlık Yaşanması Halinde Alınacak Adımları Açıkladı

AB Komisyonu, ABD ile otomobil ve karşılıklı tarifler konusunda yaşanan anlaşmazlığın müzakere ile giderilememesi durumunda atılacak adımlara yönelik bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, AB ve ABD arasındaki müzakerelerin karşılıklı fayda sağlayan bir sonuçla ve ABD’nin tarifelerinin kaldırılmasıyla sonuçlanmaması durumunda karşı önlemlere tabi tutulacak ürünler listesinin hazırlandığı belirtildi.

Açıklamada yer alan ifadelere göre, “Liste, geniş bir yelpazedeki endüstriyel ve tarımsal ürünleri kapsayan 95 milyar avro değerindeki ABD’den ithalatı içeriyor.” Ayrıca, ABD’ye yönelik belirli AB çelik hurdası ve kimyasal ürün ihracatına kısıtlamalar getirileceği vurgulandı.

AB’nin öncelikli amacının müzakereler yoluyla karşılıklı faydalı ve dengeli bir çözüm bulmak olduğu ifade edilirken, tüketicilerini ve endüstrisini savunmak için olası karşı önlemleri hazırlamaya devam edeceği belirtildi.

Ayrıca, AB’nin ABD’ye karşı otomobil ve otomobil parçaları ile karşılıklı tarifeler konusunda Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) resmi istişare sürecini başlatacağı bildirildi.

Şu anda, AB’nin uygulayabileceği karşı önlemlere tabi tutulacak ABD ürünleri 218 sayfadan oluşmaktadır ve listede şarap, balık, at, uçak, otomobil ve parçaları, kimyasallar, makineler, sağlık ekipmanları gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce AB ülkelerine çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi uygulamış ve sonrasında AB ürünlerine yüzde 20 karşılıklı tarife getirdiğini duyurmuştu. ABD ayrıca tüm araç ve otomobil parçaları ithalatına yüzde 25’lik tarife koydu.

Related Posts

Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirdi: Emeklinin üstünden silindir gibi geçtiler

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık yüzde 1,37, yıllık ise yüzde 35,05 olarak gerçekleşti.. ayrıca çekirdek enflasyon manşet verileri aştı. Kalıcı fiyat artışlarına işaret eden bu tablo, enflasyonla mücadelenin zorlu sürecinin sürdüğünü gösteriyor. Açıklanan enflasyon verileri sonrası memeur ve emekli zam oraqnalrı netleşti. Ekonomistler memur ve emekli maaş zamlarına gelen zam oranlarını değerlendirdi. Peki ekonomistlerin yorumu ne oldu? İşte detaylar…

Yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hizmete alındığı 2009’dan bu yana yüksek hızlı tren (YHT) hatlarında taşınan yolcu sayısının 100 milyonu geçtiğini bildirdi.

Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Ülke genelinde tüm hayvan pazarlarının süresiz kapanmasına neden olan şap hastalığı için bakanlık, “Gıda arz güvenliğini etkilemeyecek, kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta, güvenle tüketilebilir” derken, uzmanlar süt üretiminde yüzde 30-70 arası kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Avrupa Merkez Bankası stratejisini değiştirme kararı aldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun sürekli artması ve düşmesine yönelik dalgalanmalara karşı stratejisini değiştirme kararı aldı. ECB, yeni stratejisinde enflasyon hedefine sadık kalarak çevikliğe odaklanacak.

Çin’de imalat sektörü haziranda daralma seyrini sürdürdü

Çin’de imalat sanayisinde ekonomik aktivite, haziranda geçen aya göre artsa da daralma seyrini sürdürdü.