Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Şap Hastalığı Türkiye’de Alarm Verdi: Hayvan Pazarları Kapatıldı!

Meltem Güneş / ANKARA – Türkiye genelinde sığır, manda, koyun, keçi gibi geniş hayvan kitlesini etkileyen şap hastalığı, Kurban Bayramı sonrasında ülkede endişe yarattı. Tarım ve Orman Bakanlığı, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla tüm hayvan pazarlarını süresiz olarak kapattı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, hastalığın yeni bir serotipi tespit edildi ve buna karşı geliştirilen aşı sahada uygulanmaya başlandı.

Haberin devamı için okumaya devam edin…

Fırsatçılar Olabilir: Et Fiyatlarında Artış Beklenmiyor

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, şap hastalığının etkisiyle kilo kaybı yaşayan hayvanların et veriminde azalma olduğunu belirtti. Ancak, et fiyatlarında bir artış olmasını beklemediklerini söyleyen Çelik, fırsatçıların ete zam yapabileceği uyarısında bulundu. Üreticilerin ekonomik kayıplarıyla ilgili ise Çelik, hastalıklı hayvanların yeterince yem yiyemediğinden dolayı ekstra yem maliyeti olabileceğini ifade etti.

Daha fazla detay için buraya tıklayın…

Şap Virüsü ve Korunma Yolları

Şap virüsü çevre koşullarına dayanıklı bir virüstür. Virüsün bulaşma süreleri ise şöyledir:

  • Kuru hayvan gübresinde: 14 gün
  • Yapağında: 24 gün
  • Sığır derisinde ve toprakta: 4 hafta
  • Virüs bulaşmış ayakkabılarda: 11 hafta
  • Danede: 5 ay

Şap hastalığından korunmak için el hijyenine dikkat edilmesi, koruyucu giysilerin kullanılması önemlidir.

Related Posts

Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirdi: Emeklinin üstünden silindir gibi geçtiler

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık yüzde 1,37, yıllık ise yüzde 35,05 olarak gerçekleşti.. ayrıca çekirdek enflasyon manşet verileri aştı. Kalıcı fiyat artışlarına işaret eden bu tablo, enflasyonla mücadelenin zorlu sürecinin sürdüğünü gösteriyor. Açıklanan enflasyon verileri sonrası memeur ve emekli zam oraqnalrı netleşti. Ekonomistler memur ve emekli maaş zamlarına gelen zam oranlarını değerlendirdi. Peki ekonomistlerin yorumu ne oldu? İşte detaylar…

Yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hizmete alındığı 2009’dan bu yana yüksek hızlı tren (YHT) hatlarında taşınan yolcu sayısının 100 milyonu geçtiğini bildirdi.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Avrupa Merkez Bankası stratejisini değiştirme kararı aldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun sürekli artması ve düşmesine yönelik dalgalanmalara karşı stratejisini değiştirme kararı aldı. ECB, yeni stratejisinde enflasyon hedefine sadık kalarak çevikliğe odaklanacak.

Çin’de imalat sektörü haziranda daralma seyrini sürdürdü

Çin’de imalat sanayisinde ekonomik aktivite, haziranda geçen aya göre artsa da daralma seyrini sürdürdü.

Doğrudan satışlar hakkında yönetmelik taslağıyla gerekçesiz cayma!

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ve TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü, Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni yönetmelikle tüketiciler satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayabilecek.