Çin’de imalat sektörü haziranda daralma seyrini sürdürdü

Çin İmalat Sanayi PMI Haziran’da Artış Gösterdi

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Haziran 2025’te geçen aya göre 0,2 puan artarak 49,7’ye yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırması ve Pekin’in karşılık vermesiyle tırmanan ticaret geriliminin ardından taraflar müzakere masasına otursa da süregelen belirsizlik, imalat sanayisi büyük oranda ihracata dayalı olan Çin’de bu sektördeki ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.

Bu yılın başlarında 49,1’e gerileyen endeks, şubatta 50,2’ye yükselerek, martta ise 50,5’e yükselerek, geçen yılın son çeyreğindeki genişleme seyrini yeniden yakalamıştı. Endeks nisanda tarife restleşmesinin etkisiyle 49’a gerileyerek, son 16 ayın en düşük seviyesine inmişti. İmalat sanayi aktivitesi mayısta 49,5’e yükselse de daralma seyrini sürdürmüştü.

YENİ SİPARİŞLER VE YENİ İHRACAT SİPARİŞLERİ

İmalat sanayi PMI içinde yeni siparişler alt endeksi de 49,8’den 50,2’ye, yeni ihracat siparişleri alt endeksi 47,5’ten 47,7’ye yükseldi. UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, yeni siparişlerdeki artışın, imalat piyasasında talebin güçlendiğine işaret ettiği değerlendirmesinde bulundu.

PMI İMALAT DIŞI PMİ

Haziranda imalat dışı PMI da 0,2 puan artarak 50,5’e yükseldi. İmalat dışı PMI içinde inşaat alt endeksi 52,8, hizmetler alt endeksi 50,1 oldu. Ocakta 50,2 seviyesinde olan endeks şubatta 50,4’e, martta 50,8’e yükselmiş, nisanda ise 50,4’e, mayısta 50,3’e gerilemişti. PMI endekslerinde 50’nin üzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışa, altındaki değerler ise azalışa işaret ediyor.

Related Posts

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Avrupa Merkez Bankası stratejisini değiştirme kararı aldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun sürekli artması ve düşmesine yönelik dalgalanmalara karşı stratejisini değiştirme kararı aldı. ECB, yeni stratejisinde enflasyon hedefine sadık kalarak çevikliğe odaklanacak.

Doğrudan satışlar hakkında yönetmelik taslağıyla gerekçesiz cayma!

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ve TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü, Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni yönetmelikle tüketiciler satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayabilecek.

Kıdem tazminatından bedelli askerliğe tüm ödemeler değişiyor! 3 Temmuz öncesi zam tablosu ortaya çıktı

Temmuz ayına sayılı gün kala, enflasyon zammı beklentisi maaşlardan sosyal yardımlara kadar tüm ödemeleri şekillendirmeye başladı. Kıdem tazminatı ve bedelli askerlik ücreti en çok dikkat çeken kalemler arasında. İşte 3 temmuz öncesi ortaya çıkan zam tablosu…

Güven endeksi, reel kesim, perakende ve inşaatta düştü

Güven endeksi, reel kesim, perakende ve inşaatta düştü

Dolar 40 TL’yi zorluyor!

İsrail-İran geriliminin ardından, ABD’nin savaşa dahil olması piyasaları etkiliyor. Yaşanan gelişmelerin ardından petrol fiyatları yükselirken, döviz kurunda da hareketlilik yaşanıyor. Alım-satım yapacaklar, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar …