Altında talep rekor seviyede: Merkez bankalarının rezervleri artıyor!

Dünya Altın Konseyi (WGC) ve YouGov’un merkez bankalarıyla yaptığı ankete göre, merkez bankaları altın rezervlerini artırma konusunda rekor bir artış gösteriyor. Katılımcıların %43’ü önümüzdeki yıl içinde altın rezervlerini artırmayı planlarken, bu oran geçen yıla göre %14 arttı. Anket sonucuna göre, hiçbir merkez bankasının rezerv azaltma niyeti bulunmuyor.

ALTIN, KRİZ DÖNEMLERİNDE GÜVENLİ LİMAN OLARAK TERCİH EDİLİYOR

Altının kriz dönemlerinde yatırımcılara değer koruma sağlaması ve portföy çeşitlendirmesi amacıyla tercih edilmesi, merkez bankalarının altın rezervlerini artırma kararında etkili olmuştur. Dünya Altın Konseyi’nin merkez bankaları küresel yöneticisi Shaokai Fan, batılı ülkelerin altın satışını durdurduğu bir dönemde, gelişmekte olan ülkelerin altın biriktirmeye başladığını belirtti.

MERKEZ BANKALARI, ALTIN FİYATLARININ YÜKSELİŞİNDE ETKİLİ

Son yıllarda altın fiyatlarındaki yükselişte merkez bankalarının önemli bir rolü olduğu görülmektedir. Rusya’nın döviz rezervlerinin büyük kısmını altında dondurması, altının rezerv varlığı olarak cazibesini artırdı. 2022 yılından bu yana altın fiyatları iki katına çıkmıştır. Metals Focus’a göre, merkez bankaları son üç yılda toplamda 1000 ton altın almış ve benzer bir trendin devam edeceği öngörülmektedir.

ALTIN, EURO’YU GERİDE BIRAKTI

Geçen yılın sonunda altın, Euro’yu geride bırakarak merkez bankalarının rezervlerinde ikinci en büyük varlık haline gelmiştir. ABD doları varlıklarının payı ise %46’ya düşmüştür.

DOLARIN REZERVDEKİ PAYI AZALIYOR

ABD’nin artan bütçe açıkları ve varlıkların dondurma riski, doların merkez bankalarının rezervlerindeki payını azaltmıştır. Altının politik risk taşımaması, gelişmekte olan ülkelerin tercih etme sebeplerinden biridir. Ankete katılanların %78’i altının temerrüt riski taşımamasını önemli bir avantaj olarak görmektedir.

KISA VADEDE DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

WGC’den Fan, merkez bankalarının dolar ve ABD Hazine piyasalarına temkinli yaklaştığını ancak bu durumun herkesin dolardan kaçtığı anlamına gelmediğini vurguladı.

Related Posts

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Avrupa Merkez Bankası stratejisini değiştirme kararı aldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun sürekli artması ve düşmesine yönelik dalgalanmalara karşı stratejisini değiştirme kararı aldı. ECB, yeni stratejisinde enflasyon hedefine sadık kalarak çevikliğe odaklanacak.

Çin’de imalat sektörü haziranda daralma seyrini sürdürdü

Çin’de imalat sanayisinde ekonomik aktivite, haziranda geçen aya göre artsa da daralma seyrini sürdürdü.

Doğrudan satışlar hakkında yönetmelik taslağıyla gerekçesiz cayma!

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ve TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü, Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni yönetmelikle tüketiciler satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayabilecek.

Kıdem tazminatından bedelli askerliğe tüm ödemeler değişiyor! 3 Temmuz öncesi zam tablosu ortaya çıktı

Temmuz ayına sayılı gün kala, enflasyon zammı beklentisi maaşlardan sosyal yardımlara kadar tüm ödemeleri şekillendirmeye başladı. Kıdem tazminatı ve bedelli askerlik ücreti en çok dikkat çeken kalemler arasında. İşte 3 temmuz öncesi ortaya çıkan zam tablosu…

Güven endeksi, reel kesim, perakende ve inşaatta düştü

Güven endeksi, reel kesim, perakende ve inşaatta düştü